Sila tradície v novom šate

Spoznajte príbeh prvej slovenskej whisky

Aj keď sa zdá, že sa príbeh prvej slovenskej whisky začal písať pomerne nedávno, jej história je omnoho bohatšia. Počiatky tradície výroby liehu, ktoré môžeme z dostupných prameňov potvrdiť, sa zrodili pod mohutnými múrmi hradu Ľubovňa už v polovici 18. storočia. Na túto tradíciu neskôr nadviazala liehovarnícka rodina Morgenbesserovcov, ktorá pre nás zachovala postupy výroby a skladovania.

Vďaka ich znalostiam a odhodlaniu sme tak mohli vzdať hold našim predkom a zároveň vytvoriť niečo jedinečné. Podarilo sa nám to s jantárovou Nestville Whisky, ktorá v sebe nesie odkaz viac ako 260 ročnej tradície a spája históriu s prítomnosťou. Meno vzniklo spojením slov „nest“ (hniezdo) a „village“ (dedina/obec) podľa obce Hniezdne, kde jej výroba prebieha. Tá zas svoje meno odvodila od množstva bocianov, ktoré v oblasti pravidelne hniezdia a symbolizujú vernosť tradíciám.

1747

Liehovarnícke tradície severného Spiša

Už v druhej polovici 18. storočia bola časť žita pestovaného pod hradom Ľubovňa odovzdávaná miestnym „gorzelnikom“, na pálenie „gorzalky“. Dôležité je, že už v tomto období boli položené základy pre výrobu whisky, keďže lieh sa vyrábal podobne ako whisky destilát. Najprv sa vykvasila zápara z obilia a následne skladovanie prebiehalo v sudoch. Liehovar pod hradom Ľubovňa a tradícia pálenia „gorzalky“ je tak o viac ako 100 rokov staršia ako najstarší registrovaný liehovar v USA.

1929

Rodina Morgenbesserovcov

V prvej polovici 20. storočia tradíciu pálenia liehu na Spiši udržiavala liehovarnícka rodina Morgenbesserovcov, ktorá okrem zachovania výrobných a skladovacích postupov po sebe zanechala aj silný odkaz. Práve pri rekonštrukcii ich liehovaru sa nám podarilo objaviť vtedajšie postupy a receptúry výroby, na ktoré sme nadviazali modernou technológiou.

2001

Záchrana liehovarníckych tradícií

Po znárodnení liehovaru rodiny Morgenbesserovcov sa na území severného Spiša po viac ako 200 rokoch narúša tradícia liehovarníctva a na jeho bohatú históriu pomaly padá prach. Zmena prichádza až na prelome tisícročí, kedy postupne v rámci okresu Stará Ľubovňa vznikajú sesterské liehovary. Spoločnosť BGV sa rozhodla od roku 2001 postaviť jeden z najmodernejších liehovarov v strednej Európe a onedlho sa bude pýšiť aj prívlastkom výrobca prvej slovenskej whisky.

2006

Prvé kroky jantárovou cestou

Ambícia vytvoriť spojením tradície a moderných výrobných postupov jedinečný zážitok bola v našich mysliach prítomná hneď od skromných začiatkov, no pretaviť ju do chutnej prítomnosti si vyžadovalo čas. Uvedomovali sme si, že základom whisky je kvalitný obilný destilát, ktorý sme začali vyrábať z miestneho obilia a vysokohorskej pramenistej vody.

2008

Drevo plné chuti

Spoločným menovateľom každej whisky je okrem obilného destilátu aj kvalitný dubový sud, ktorý jej odovzdáva farbu i chuť. Prvé sudy, ktoré k nám doputovali boli 700 litrové sudy z francúzskeho duba v počte 36 kusov, 700 litrové sudy zo slavónskeho duba v počte 36 kusov a 500 litrové sudy po španielskom sherry víne v počte 55 kusov. Na prelome marca a apríla 2008 sme naplnili sudy whisky destilátom v objeme 36 625 litrov. Nasledovalo čakanie plné nedočkavosti a detskej radosti.

2009

Na objeme záleží

V roku 2009 bolo zakúpených 900 kusov 200 litrových sudov zo štátu Kentucky z pravého amerického bieleho duba, ktoré zvýšili celkový objem našich skladov so sudmi takmer päťnásobne. S tak mohutným objemom, 216 625 litrov, sme sa mohli sústrediť na výrobu whisky destilátu a jeho zdokonaľovanie pod obchodným menom Nestville.

2011

Odkaz vo fľaši

Spojenie moderných technológií a tradičných postupov sme sa rozhodli odzrkadliť aj fľašou navrhnutou na mieru. Dno fľaše je dekorované embosingom znázorňujúcim štylizované bocianie hniezdo. Bociany sú symbolom vernosti tradíciám našich predkov. V hornej časti sa nachádza koruna Spišskej župy a logo NESTVILLE. Táto fľaša sa od jej uvedenia používa pre všetky ročníkové whisky.

2012

Prvá jantárová kvapka

Po troch rokoch očakávaní a nadšenia z našich dubových sudov vypadáva prvá jantárová kvapka lahodnej trojročnej Nestville Whisky. Tá už v tomto momente získava svoje charakteristické tóny vanilky, jemnú sladkosť a slabučké trieslo. Slávnostné uvedenie na trh prebieha 30. júna 2012 a jedná sa o blended whisky, ktorá vzniká zmiešaním ročníkov 2008 a 2009.

2015

Prvá limitovaná edícia

Od roku 2015 sú na trh v nepravidelných intervaloch uvádzané limitované edície najstaršej slovenskej whisky, ktoré sú obľúbené u zberateľov a fajnšmekrov. Ďalším prvenstvom sa v tomto roku stáva aj stočenie prvej šesťročnej whisky s liehovitosťou 40%.

2018

Najlepšia európska whisky

Rok 2018 sa pre nás stáva prelomovým! V rámci svetových výstav v tomto roku získavame až 5 ocenení. To najprestížnejšie získava naša 8-ročná Nestville Whisky Master Blender, ročník 2009, ktorá je podľa Whisky Bible od Jima Murrayho najlepšou v kategórii Európskych whisiek (European Whisky of the Year) pre rok 2019. Jej limitovaná edícia je uvedená na trh 23. júna 2018 v počte 1 475 fliaš.

2023

Súčasnosť – História v prítomnosti

V súčasnosti je Nestville Whisky prvou najstaršou a stále jedinou whisky na Slovensku. V priestoroch Nestville Distillery zrú viac ako 4 milióny litrov whisky destilátu vo viac ako 20 000 sudoch a jej chuť si vychutnávajú milovníci vo viac ako osemnástich krajinách sveta v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Všade kde sa otvorí fľaša tohto jantárového nápoja je cítiť silná vôňa radosti, chuti a tradície, ktorá sa odráža v našej odvahe experimentovať a spájať zdanlivo nespojiteľné.